Verduurzamen? Kies voor de voordelen van een inductiefornuis - Heart of the Kitchen

Verduurzamen? Kies voor de voordelen van een inductiefornuis

Het kan de afgelopen tijd geen huishouden zijn ontgaan: de torenhoge gasprijzen. In augustus 2022 bereikte de gasprijzen zelfs een recordhoogte. Geen wonder dat mensen gaan zoeken naar alternatieven voor gas. Een van de oplossingen voor het koken op gas is het koken op inductie. In 2022 kookte nog maar 50% van de Nederlanders op gas. In deze blog vertellen wij u graag meer over het koken op inductie, de voordelen ervan en ons aanbod inductiefornuizen.

Hoe werkt koken op een inductiefornuis?

De 4 grootste voordelen van koken op een inductiefornuis

Koken op een inductiefornuis is energiezuiniger

Zoals hierboven is te lezen ontstaan er bij de plaatsing van de pan op uw inductieplaat wervelstromen voor een sterke warmteontwikkeling. Doordat de plaat en pan in direct contact staan met elkaar wordt alleen de onderkant van de pan verwarmd. Hierdoor verlies je geen warmte (en dus energie) aan de omgeving.

Het koken op een inductiefornuis is veiliger

Met het koken op een inductiefornuis kookt u ook meteen een stuk veiliger. Het tweede grote voordeel van een inductiefornuis is dat de plaat zichzelf meteen uitschakelt zodra u de pan van de inductiekookplaat haalt. De inductieplaat op uw fornuis zal nooit heet worden, enkel warm door de restwarmte van uw pannen/potten. Op de display van de inductiekookplaat staat een ‘H’ als de plaat nog te warm is om aan te raken.

Het koken op een inductiefornuis is sneller en makkelijker

Het grootste verschil tussen een inductiefornuis en gasfornuis is de snelheid en gemak waarmee u kookt. Uw pannen en potten nemen alle warmte op waardoor deze ook sneller opwarmen. Met een inductiefornuis zorgt u ervoor dat uw pan binnen 30 seconden verwarmd is tot 200 graden Celsius. Daarnaast heeft een inductiefornuis een zeer hoog rendement door het niet onnodig verspillen van energie.

Inductiefornuis is gemakkelijk te onderhouden

De inductieplaten op de fornuizen zijn vlak en dus gemakkelijk schoon te maken. Het grote voordeel van onze inductiefornuizen is dat de inductieplaten zijn afgedekt met een laag glaskeramiek. Hierdoor kan het vuil zich nauwelijks hechten aan de inductieplaat. Daarnaast zullen etensresten die buiten uw pan vallen niet aanbranden omdat echter alleen de onderkant van de pan wordt verhit. De plaat koelt na het koken zeer snel af waardoor u ook vrijwel direct de plaat kunt schoonmaken. Wij adviseren u om schoon te maken met warm water na het koken.

Welke pannen zijn geschikt voor het koken op een inductieplaat?