Overstappen naar een inductie fornuis: waar moet u rekening mee houden? - Heart of the Kitchen

Overstappen naar een inductie fornuis: waar moet u rekening mee houden?

Bij Heart of the Kitchen begrijpen we als geen ander dat uw keuken het kloppende hart van uw huis is. Het is niet alleen de plek waar heerlijke maaltijden worden bereid, maar ook waar families samenkomen en waar herinneringen worden gemaakt. De keuze voor uw fornuis is dan ook van cruciaal belang. Overweegt u de overstap naar een inductie fornuis of wilt u uw verouderde fornuis vervangen door een inductie model? In dit uitgebreide artikel delen we een overzichtelijk stappenplan.

Speciaal geselecteerd voor de professionele thuischef: ILVE en Fratelli

Het vervangen van uw huidige (gas)fornuis:

Stap 1: Controleer uw stroomvoorziening

Bij de overstap naar een inductie fornuis, vooral vanaf een ander type fornuis zoals gas, begint alles met de juiste elektrische voorziening. Het is het fundament waarop uw inductiefornuis zal draaien. Het is essentieel om te begrijpen welke elektrische aansluiting u nodig heeft, gebaseerd op uw huidige situatie, de mogelijkheid om deze voorziening uit te breiden, en het kostenplaatje dat hieraan verbonden is. Laten we dieper ingaan op de belangrijkste punten om op te letten:

Elektrische aansluitwaarde: Elke inductiekookplaat heeft een aangegeven elektrische aansluitwaarde, meestal uitgedrukt in kilowatts (kW), die varieert van 1 tot 20 kW. De meeste huishoudens hebben een standaard 16A-zekering op 230 volt. In praktische termen betekent dit dat elke groep een belasting van 3680 Watt (of 3,68 kW) aankan. Als u al elektrisch kookt of om andere redenen een meerfasige aansluiting in huis heeft, kunt u overwegen een twee fase aansluiting (2 x 3,68 kW = 7,4 kW) of zelfs een driefasige aansluiting (3 x 3,68 kW = 11 kW) te nemen. Als het door u gekozen inductiefornuis een hogere aansluitwaarde heeft dan 11 kW, moet u ervoor zorgen dat uw elektrische aansluiting krachtig genoeg is.

Brede fornuizen en zwaardere aansluitingen: Een zwaardere aansluiting, vaak boven de 11 kW, is meestal vereist bij fornuizen met een breedte van 90 cm of meer. * Populair zijn de Fratelli fornuizen die op een 3x16 A aansluiting aangesloten kunnen worden. Bekijk de fornuizen hier.

Verzwaren van de hoofdzekering: Bij aansluitingen boven de 11 kW moet de hoofdzekering door de netbeheerder worden verzwaard. Dit betekent dat u mogelijk moet overschakelen van 3 groepen met 16A naar 3 groepen met 25A. Als u deze upgrade uitvoert, zoals eerder uitgelegd, kan uw vermogen stijgen tot 17,2 kW.

Kosten en vastrecht: Houd er rekening mee dat het verzwaren van uw hoofdzekering niet alleen een eenmalige kostenpost met zich meebrengt, maar ook uw vastrecht zal verhogen. Deze extra kosten kunnen aanzienlijk zijn. De meeste netbeheerders bieden tariefoverzichten of rekenmodules op hun websites waarmee u precies kunt berekenen wat de extra kosten zullen zijn.

Het controleren en begrijpen van uw stroomvoorziening is een cruciale eerste stap bij de overstap naar een inductie fornuis. Het is verstandig om deze stappen zorgvuldig te overwegen en indien nodig professioneel advies in te winnen om ervoor te zorgen dat uw keuken klaar is voor de spannende wereld van inductie koken.